В същото време Ван И заяви, че Китай желае да работи с

...
В същото време Ван И заяви, че Китай желае да работи с
Коментари Харесай

САЩ, ЕС, Русия, Тайван, войните: Ето как Пекин вижда днешния ден

В същото време Ван И съобщи, че Китай желае да работи с Русия за поощряване на нови форми на сътрудничество и за подсилване на другарството.

А за Тайван - Пекин непроменяемо стои на твърда основа. 

" Ние сме уверено срещу всякаква надмощие и заплашване и твърдо отстояваме суверенитета, сигурността и ползите си ", акцентира китайският външен министър. 

Ван И каза, че Пекин ще продължи да работи за мира и стабилността в света. " Изправен пред нестабилна и комплицирана интернационална конюнктура, Китай уверено ще бъде мощ на мира, стабилността и напредъка в света ", увери той.

Пресконференцията на Ван И беше проследена с изключително внимание, с цел да се разбере каква е позицията на Китай по някои значими интернационалните въпроси като войната в Украйна, китайско-американските връзки и връзките сред Пекин и Тайван.

Китай и Западът (САЩ и ЕС)

Съединени американски щати не са изпълнили обещанията си и са разширили глобите си против Китай, сподели Ван И на конференция в коридорите на сесията на Общокитайското заседание на народните представители (ОКСНП).

Министърът се запита дали, в случай че Вашингтон вижда в Китай толкоз огромна опасност, Съединени американски щати имат самочувствието на международна мощ.

Вашингтон би трябвало да си сътрудничи с Пекин за устойчиво развиване на връзките, сподели Ван И. Един спор сред Китай и Съединени американски щати би имал " непредвидими последствия ", добави той.

Вашингтон нееднократно е налагал наказания на Китай, в това число е отрязал достъпа му до най-съвременни технологии в бранша на чиповете. Съединени американски щати подлагат на критика китайски компании, обвинени в нарушение на човешките права в северозападния китайски Синцзян-Уйгурски самостоятелен регион, и подозират Пекин, че доставя на Русия значими технологии, нужни за войната в Украйна.

Китай отговори на западните наказания, като да вземем за пример ограничи износа на редки минерали, които са жизненоважни за производството в софтуерния бранш.

На същата конференция Ван И упрекна Европейски Съюз, че има неправилни показа за Китай. Обстоятелството, че Брюксел разказва втората по величина стопанска система в света като " сътрудник за съдействие, стопански съперник и систематичен противник ", " не дава отговор на обстоятелствата ", съобщи 70-годишният посланик.

Това излишно е нарушило развиването на връзките сред Европейски Съюз и Китай, добави той.

През последните месеци продължаващото антисубсидийно следствие от страна на Брюксел на производители на коли в Китай доста обтегна връзките сред двата огромни търговски колегата, показва ДПА.

Пекин и Москва

Китай желае да работи с Русия за поощряване на нови механизми за съдействие и за подсилване на другарството, съобщи китайският външен министър Ван И на конференция в коридорите на годишната сесия на Народното събрание в Пекин, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Китай и Русия сътвориха нов модел на връзки сред огромни страни, изцяло друг от остарелия метод от времето на Студената война, основаващ се на правилата на неприсъединяване, неконфронтация и ненасоченост против трети страни ", означи Ван И, представен от Франс прес и ТАСС.

Китай и Тайван...

Във връзка с Тайван Ван И съобщи: " Политиката ни е доста ясна - да продължим най-искрено да се стремим към вероятността за спокойно обединяване. Червената ни линия също е пределно ясна - в никакъв случай няма да позволим Тайван да се отдели от родината ". Той означи, че сигурността в Тайванския пролив се диктува от спазването на правилото за " Един Китай ".

...и Филипините

Ван И предизвести също, че Пекин ще брани правата си в Южнокитайско море след поредност от произшествия с Филипините в тази обширна морска зона, над която имат искания няколко страни.

" Ще отстояваме законните си права според закона ", сподели той след нова борба тази седмица сред китайските сили и филипинската брегова защита.

Годишната сесия на Общокитайското заседание на народните представители (китайския парламент) е основното политическо събитие на годината в Китай, което по традиция дава опция на държавното управление да показа в съществени линии своята икономическа и дипломатическа политика.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР